Forbrukere som ønsker å bidra til mindre matsvinn, bør bli mer bevisste på hva slags råvarer de handler i butikken.

Matsvinn er all den maten som kastes selv om den i utgangspunktet kunne ha blitt spist. Det å kaste mat er ikke bare et etisk problem, i en verden der nesten 690 millioner mennesker er rammet av sult. Det er også problematisk for planeten vår.

 

En stor andel av verdens landarealer benyttes til produksjon av mat. Denne bransjen står for 24 % av klimagassutslippet på verdensbasis. Når vi kaster mat, blir det med andre ord unødvendig mye forurensning. Matsvinn utgjør hele 8 % av det globale klimagassutslippet.

 

Ved å kaste mindre mat og planlegge bedre, kan du bidra til at matsvinnet reduseres. Her er noen fakta om matsvinn som kanskje vil motivere deg til nettopp det!

 

1 av 8 handleposer haver i søpla

Vi som forbrukere kan gjøre mye for å redusere matsvinn. Fakta taler for seg: Så mye som 1/8 av alle handleposer havner før eller siden i søppelet.

 

Dersom du hadde visst at én åttendedel av det du la i handlekurven skulle bli kastet, hadde du sannsynligvis aldri kjøpt det. Det er derfor lurt å kartlegge hvor mye mat du og resten av husholdet faktisk trenger, og ikke kjøpe mer enn det nødvendige.

 

 

Last ned appen for apple her: https://apps.apple.com/no/app/nofoodwaste/id1541605237?l=nb 
Last ned appen for android her: https://play.google.com/store/apps/details?id=no.nofoodwaste.app&gl=NO

 

 

Husholdningene står for mer enn 50 % av matsvinnet

Bare her i Norge kastes det i overkant av 450 000 tonn mat årlig. Og nå snakker vi om mat som er fullt spiselig! Det er forbrukerne som står for omtrent halvparten av dette matsvinnet.

 

Det er imidlertid ikke bare forbrukerne som bør skjerpe seg. Dagligvarebransjen står for omtrent 1/6 av matsvinnet, og matindustrien for øvrig for 1/5. I tillegg er det mye matsvinn i serveringsbransjen, som står for rundt 7 % av svinnet.

 

Mye får og høns kastes før produktene når frem i butikken

Forbrukere som ønsker å bidra til mindre matsvinn, bør bli mer bevisste på hva slags råvarer de handler i butikken. Mange gode råvarer kastes før de i det hele tatt når butikkhyllene, fordi nordmenn har klare preferanser for hva slags mat de vil ha.

 

Butikkjedene vil for eksempel ikke kjøpe inn kjøtt fra voksen sau eller fra høns, fordi forbrukerne foretrekker lam- og kyllingkjøtt. Om du ber om sau eller høne neste gang du handler, kan du derfor bidra til at butikkene kjøper inn mer av dette.

 

På den måten kan også flere av matressursene vi har tilgjengelig bli brukt!

 

40 000 bananer kastes hver dag

En annet matsvinn-fakta som kanskje vil overraske deg, er at det daglig kastes flere titusener av bananer i Norge. Noe av dette skyldes at mange har en tendens til å rive løs enkle bananer fra større klaser.

 


Siden bananen holder seg best når den er i klase, ender butikkene opp med mange single bananer ingen vil ha. Kjøp gjerne de enkle bananene som ligger for seg selv neste gang du er i butikken.

 

Ønsker du å begrense eget matsvinn?

Vi hos Nofoodwaste.no ønsker å belyse matsvinn i Norge, og hva slags effekt dette kan ha på miljøet rundt oss.

 

Sjekk gjerne ut appen vår, som gir deg oversikt over hva du har av matvarer hjemme i kjøleskap og fryser. Appen kommer med forslag til oppskrifter som kan lages av det du har. Enkelt, og bra for miljøet!

Hold deg oppdatert

Meld deg på våre nyhetsbrev

Ingen spam! Kun nyheter, informasjon og nytt om tjenesten og appen.

Last ned appen

Mest populære artikler