Restemat er bra både for miljøet og lommeboka. Frys ned det du ikke kommer til å spise i løpet av de neste dagene, slik at maten holder seg.

Mange nordmenn kaster mat som i utgangspunktet kunne ha blitt spist. Hvert år kastes omkring 85 kg mat per nordmann, noe som til sammen utgjør et enormt matsvinn. Ved å kaste mindre mat kan du bidra til at klimagassutslippet fra matproduksjon også reduseres.

 

Det finnes heldigvis mange smarte tips for deg som ønsker å kaste mindre mat i 2022. Her er noen av dem!

 

1. Lukt og smak på maten før du kaster den

Matvareprodusentene har siden 1977 vært pålagt å sette en holdbarhetsmerking på matvarer. Denne holdbarhetsstemplingen er der for å veilede forbrukerne, men blir dessverre tolket litt for slavisk noen ganger.

 

Vi skiller mellom to former for holdbarhetsmerkinger:

 

  • Best før: Produktets forventede kvalitet skal som et minimum holdes til den angitte datoen.

 

  • Siste forbruksdag: Matvaren skal ikke selges etter at denne datoen er passert.

 

Siste forbruksdag benyttes på lettfordervelige matvarer som kjøtt og melk. Her er det greit å være litt forsiktig med å bruke produktene, dersom holdbarhetsdatoen er passert. Majoriteten av matvareprodukter har best før-merking, og kan fint spises etter at produktet har gått ut på dato.

 

Enten det er snakk om «siste forbruksdag» eller «best før», gjelder det å smake, se og lukte på maten før den spises. Om maten ikke lukter rart, har synlig mugg eller smaker uvanlig, er den sannsynligvis fullt spiselig!

 

2. Ikke kast matrester

Et annet tips for å kaste mindre mat i 2022, er å ikke kaste matrestene i søppelet. Har du for eksempel litt til overs fra taco-middagen din, kan du oppbevare restene i kjøleskapet. Hva med en taco-lunsj neste dag?

 

Restemat er bra både for miljøet og lommeboka. Frys ned det du ikke kommer til å spise i løpet av de neste dagene, slik at maten holder seg.

 

3. Lag en handleliste, og følg den

Det er mange som går i matbutikken uten en plan. Dette er ikke bare tidkrevende, men kan også føre til at du kjøper mye du egentlig ikke trenger. Spontankjøp av produkter som aldri blir brukt fører til at mye mat går i søppelet.

 

Kast mindre mat i 2022 ved å lage en handleliste før du går i butikken. Et annet tips er å ikke handle mens du er sulten, for da er det fort gjort å kjøpe litt ekstra!

 

4. Ha kontroll på hva du har i kjøleskapet

Det er veldig mange som handler matvarer de ikke trenger mens de er på butikken. Dette skyldes enkelt og greit at man ikke vet hva man allerede har hjemme i skuffer og skap.

 

Det kan være nyttig å bruke en app som hele tiden gir deg full oversikt over hva du har i fryseboks, kjøleskap og lignende. Registrer matvarene dine, og slipp å kjøpe dobbelt opp av ting.

 

Kast mindre mat og gjør noe bra for miljøet!

Ved å bruke sansene dine, ta vare på restemat og planlegge godt, kan du enkelt kaste mindre mat i søppelet.

 

NoFoodWaste har utviklet en smart app som lar deg registrere alle produkter du kjøper. Formålet er at du skal kaste mindre mat, og heller bruke det du har liggende.

 

Vi gir deg gode oppskrifter og anbefalinger basert på det du har av matvarer!

Hold deg oppdatert

Meld deg på våre nyhetsbrev

Ingen spam! Kun nyheter, informasjon og nytt om tjenesten og appen.

Last ned appen

Mest populære artikler