Bud nummer én når du skal redusere eget matsvinn, er å være bevisst på hva og hvor mye du handler inn mens du er på butikken. Lag gjerne en handleliste på forhånd, og unngå spontankjøp. Det å handle på tom mage er ofte lurt å unngå!

Hvert år kaster nordmenn i overkant av 450 000 tonn fullt spiselig mat i søppelet. Dette utgjør omtrent 85 kg mat per person. Ifølge FN vil rundt 1/3 av all maten som produseres i verden aldri ende opp med å bli spist, noe som er miljømessig problematisk.

 

Så mye som 37 % av alt landareal på verdensbasis brukes til nettopp matproduksjon, og dette står igjen for 24 % av verdens klimagassutslipp. Ved å redusere matsvinn, kan vi også redusere behovet for å kjøpe ny mat. Dermed gjør vi også miljøet en tjeneste!

 

I perioden mellom 2015 og 2020 klarte nordmenn å redusere matsvinn med 10 %, men vi har fortsatt en vei å gå. Så, hvordan kan du bidra til å redusere matsvinn?

 

Planlegging er viktig: Ikke handle inn mer mat enn du trenger

Bud nummer én når du skal redusere eget matsvinn, er å være bevisst på hva og hvor mye du handler inn mens du er på butikken. Lag gjerne en handleliste på forhånd, og unngå spontankjøp. Det å handle på tom mage er ofte lurt å unngå!

 

Mye av det som havner i handlekurven din, har kanskje en tendens til å bli liggende i en skuff uten å bli spist. Mange handler også inn mer mat enn hva de trenger. Om middagsporsjonene blir for store, går kanskje restene i søpla.

 

Det kan være lurt å tenke over hvor mye du og resten av familien din faktisk spiser. Dersom du merker at du kjøpte inn for mye mat, kan du justere mengden til neste gang.

 

Hvordan redusere matsvinn ved å bruke sansene dine?

Mange nordmenn er opptatt av å sjekke utløpsdatoen på matvarene de kjøper. Og det er forståelig – for de fleste ønsker tross alt å spise mat av god kvalitet. Det er imidlertid viktig å huske på at mat veldig ofte er fullt spiselig også etter utløpsdato.

 

Når det gjelder «best før»-datoen, er det som regel trygt å spise maten også etter at den er «utgått». For ferskvarer som kjøtt og melk brukes ofte en «siste forbruksdag»-dato. Denne kan det være greit å overholde, slik at du unngår å spise fordervet mat.

 

Men i mange tilfeller er det også mulig å spise mat etter at siste forbruksdag er forbi. Bruk sansene dine. Lukt, se og smak på maten. Virker den ok? Da er den sannsynligvis nettopp det! Dette er en enkel måte å redusere matsvinn på.

 

Sjekk hva du allerede har i skuffer og skap før du handler

Mange ender opp med å kjøpe mat de allerede har hjemme, når de er på butikken. Da ender du kanskje opp med tre halvspiste pakker med rømme, eller lignende. For å rydde plass i kjøleskapet, ender du kanskje opp med å kaste det du har til overs.

 

Et godt tips for å redusere matsvinn, er derfor å holde det ryddig og oversiktlig i kjøleskap og skuffer. Lag gjerne en kreativ middag på slutten av uken av det du har liggende, slik at matvarene ikke hoper seg opp.

 

Vi har utviklet en egen app som kan hjelpe deg med akkurat dette. NoFoodWaste viser deg hva du har liggende i fryser og kjøleskap, og gir deg tips til oppskrifter med de aktuelle varene!

Hold deg oppdatert

Meld deg på våre nyhetsbrev

Ingen spam! Kun nyheter, informasjon og nytt om tjenesten og appen.

Last ned appen

Mest populære artikler