Dersom du bruker nese, munn og øyne og sjekker om maten er spiselig før den havner i søpla, kan du bidra til at mindre mat kastes.

Når du handler i butikken vil du se at alle matvarer har en datostempling. Noen er merket med «Best før», mens andre har merkingen «Siste forbruksdato». Hva er egentlig forskjellen, og hva slags matvarer er trygge å spise etter utløpsdatoen? Ved å bli med bevisst på hva utløpsdatoen egentlig betyr, kan du bidra til å forhindre at så mye spiselig mat kastes.

 

Hva menes med best før-dato?

I matbransjen benyttes det stort sett en best før-dato på matvarer. Mange mistolker denne for å angi den siste dagen matvaren er trygg å spise. Dette stemmer ikke! Som regel kan du fint spise produktene også etter at best før-datoen er passert.

 

Produkter som mel, frokostblandinger og egg har best før-stempling. Datoen er der først og fremst for å vise deg hvor lenge produsenten kan garantere for produktets smakskvalitet og konsistens.

 

Egg er et eksempel på en matvare som kan være spiselig lenge etter utløpsdato! Du kan faktisk spise eggene selv flere uker etter best før-dato. Så lenge maten ser fin ut (ikke har mugg), lukter som den skal og ikke smaker rart, er det som regel bare å spise i vei!

 

Hva er siste forbruksdato?

Best før-dato kan du fint ta med en klype salt. Men hva med «siste forbruksdag»? Dette er en form for datostempling som brukes på lett fordervelige matvarer, som for eksempel kylling, kjøttpålegg, melk og lignende.

 

Disse produktene kan i likhet med best før-produkter spises også etter utløpsdato, så fremt produktene smaker, lukter og ser ok ut. Du bør imidlertid være ekstra forsiktig, siden disse produktene som nevnt taper kvalitet raskere enn best før-produkter.

 

Om kjøtt, melk eller lignende produkter er fordervet, vil du fort kunne merke dette på både smak, lukt, konsistens og utseende.

 

Hvordan kan du bidra til mindre matsvinn?

Dersom du bruker nese, munn og øyne og sjekker om maten er spiselig før den havner i søpla, kan du bidra til at mindre mat kastes.

 

Samtidig kan det være lurt å sørge for at du bruker opp maten du har før den rekker å gå ut på dato. På den måten slipper du også å bekymre deg for kvalitet og smak.

 

Det kan være utfordrende å holde oversikten, men heldigvis finnes det enkelte hjelpemidler du kan ta i bruk slik at du får bedre kontroll.

 

Få app-varsling før maten din går ut på dato

NoFoodWaste vet at mange ender opp med å kaste mat fordi den ikke blir spist i tide. Med skuffer og skap fulle av mat, er det ikke rart at man mister oversikten.

 

Derfor har vi utviklet en app som gjør det enklere for deg å få oversikt over matvarene du har hjemme. Ved å registrere matvarene i appen, vet du hele tiden hva du har liggende og hva du eventuelt trenger å handle.

 

I appen kan du også motta varsling noen dager før produktets utløpsdato nås, slik at du husker å bruke varene i tide. På den måten kan du også sørge for å redusere matsvinnet ditt!

Hold deg oppdatert

Meld deg på våre nyhetsbrev

Ingen spam! Kun nyheter, informasjon og nytt om tjenesten og appen.

Last ned appen

Mest populære artikler